RiaD
RiaJ
HanneloreU
AnnieA
voorwoord

Het samengaan van schilderkunst en natuur is van oudsher een Kalmthoutse traditie. Tot ver buiten de streek is het natuurreservaat "De Kalmthoutse heide" reeds in de vorige eeuwen een trekpleister geweest voor vele schilders. Hierdoor ontstond zelfs een groep die zich "De Kalmthoutse school" noemde. Deze Belgische schilders, die met behoud van hun artistieke zelfstandigheid een zekere verwantschap vertoonden waren sinds 1850 werkzaam te Kalmthout. Men zocht de kunst in de weergave van de natuur ter plaatse.

Met deze grondgedachte is de "Vriendenkring `t Palet" gestart. "De Vriendenkring `t Palet" is een gesloten groep van een twintigtal schilders die door evaluatie en door onderlinge ervaringsuitwisseling er in slagen zicht steeds verder te verdiepen in de verschillende schilderdisciplines.

Naast het natuurreservaat wordt er ook buiten gewerkt in het Arboretum van Kalmthout waar de groep altijd welkom is. De laatste jaren worden ook verschillende parken en landelijke taferelen bezocht en zijn onze leden meer en meer gewaardeerde gasten van privé tuinen.

In de winter wordt er wekelijks geschilderd in het atelier in de bovenzaal van de basisschool van Nieuwmoer. Hier komt de persoonlijke creativiteit van elk lid volledig tot zijn recht en wordt authentiek schilderen bevorderd door te experimenteren met alle mogelijke schildertechnieken.

Ieder jaar wordt er ook een winter- en een zomersessie georganiseerd naar een mooi plekje in binnen- of buitenland.

.

.